Epilepsialääke imepitoiini nostaa kolesterolia

Imepitoiinilla ei kuitenkaan todettu samanlaista kilpirauhasarvoja heilauttavaa vaikutusta kuin fenobarbitaalilla. Imepitoiini on ollut vuodesta 2013 lähtien käytössä Euroopassa koirien idiopaattisen epilepsian aiheuttamien yleistyneiden kohtausten hoitoon. Fenobarbitaali aiheuttaa sivuvaikutuksena muutoksia veren seerumin kilpirauhasarvoissa, mikä on johtanut laboratoriotulosten vääriin tulkintoihin ja virheellisiin kilpirauhassairauden diagnosointeihin epilepsiaa sairastavilla koirilla. Nyt on tutkittu myös imepitoiinin vaikutusta kilpirauhasarvoihin. Tulokset julkaistiin The Veterinary Journal –lehdessä abstraktina maaliskuussa 2016.

Tutkimus tehtiin terveillä beagleillä, jotka jaettiin kahteen vertailuryhmään. Toinen ryhmä sai fenobarbitaalia (aloitusannostus 5 mg/kg), toinen ryhmä imepitoiinia (30 mg/kg). Molemmat lääkkeet annettiin suun kautta kahdesti päivässä. Veren seerumista otettiin näytteet 6, 12 ja 18 viikon kuluttua lääkityksen aloittamisesta. Tutkittuja pitoisuuksia olivat tyroksiini (TT4), triodotyroniini, vapaa tyroksiini, tyroglobuliinin vasta-aineet, kilpirauhasta stimuloiva hormoni, kolesteroli ja triglyseridi. Imepitoiini ei vaikuttanut kilpirauhasarvoihin 18 viikon seuranta-ajalla. Sen sijaan fenobarbitaalia saaneiden koirien seerumin TT4-pitoisuudet laskivat merkittävästi. Imepitoiini nosti veren kolesterolipitoisuuksia, mutta ei samassa määrin kuin mitä kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä koirilla on havaittu.

Epilepsia on yleisin koirilla esiintyvä neurologinen sairaus ja aiheutuu aivojen sähköisen toiminnan häiriöistä. Se voi olla joko idiopaattista eli sisäsyntyistä tai seurausta esimerkiksi vammasta. Idiopaattisen epilepsian epäillään olevan perinnöllinen. Esiintyminen vaihtelee koirarodusta riippuen vajaasta prosentista jopa kahteenkymmeneen prosenttiin. Tavallisimmat oireiden hallintaan käytetyt lääkkeet ovat fenobarbitaali, kaliumbromidi ja imepitoiini.

Teksti Annika Saarto, kuvitus Kai Saarto

Alkuperäinen lähde:
K. Bossens, S. Daminet ym.”The effect of imepitoin, a recently developed antiepileptic drug, on thyroid parameters and fat metabolism in healthy beagle dogs.” The Veterinary Journal, 2016. Painossa.